Mistrovství ČR 2014 ve hře Mölkky

IMG_1095V sobotu 6.9. se v Praze v areálu HAMR Braník uskutečnilo v pořadí již 3. mistrovství České republiky ve hře mölkky (pravidla hry). MČR je otevřené, můžou se jej tedy zúčastnit i týmy z ostatních zemí světa. Letos se nakonec sešlo 24 týmů, z nichž 11 bylo z Česka, nechyběli ale ani zástupci Francie, Finska, či dokonce Japonska. MGO a koneckonců i celou Opavu reprezentoval tříčlenný Opava Mölkky Team složený ze dvou čerstvých absolventů a žáků bývalé 8. A, Františka Pavlíčka a Dana Kubely. Třetím do party pak byl student současné 4.D, Honza Pavelek.

Jelikož to byl vůbec první turnaj, kterého jsme se zúčastnili, ambice nemohly být velké. Honza navíc po náročném programu minulých dní, kdy vypomáhal na adaptačním kurzu, neměl příliš natrénováno a naspáno. Proto bylo naším cílem především postoupit ze šestičlenné skupiny do osmifinále, kterého se zúčastnily 4 nejlepší týmy ze skupiny. Tento úkol jsme splnili velmi záhy, neb po šesti odehraných hrách se na papírové tabuli opodál vyjímalo naše skóre 6:0 a postup jsme tedy měli v kapse. V dalších čtyřech zápasech se nám již tolik nedařilo (nutno říci, že jsme měli i kvalitnější soupeře) a tak jsme skupinovou fázi zakončili na druhém místě se skóre 7:3.

Po vydatném obědě, na kterém jsme Honzovi dopřáli Espresso XXL a koláč velikosti M se mohlo jít opět na věc. Čekalo nás osmifinále a v něm slovenský tým 1. ŽK Dulák, který se na letošním MSR umístil na velmi pěkném čtvrtém místě. Vyřazovací fáze se již hrála na tři vítězné zápasy, aby se opravdu projevila kvalita týmů. V první hře zazářil Honza nabuzený kofeinem a ujali jsme se vedení. Klíčový okamžik přišel ve hře druhé, kdy Slováci měli možnost ukončit hru sedmičkou a srovnat stav na 1:1. Přišel však laciný prohoz, kterého využil Dan a zdvojnásobil naše vedení. Třetí hru jsme si již pohlídali a tak byl na světě nečekaný postup do čtvrtfinále, ve kterém nás čekal tým obávaných mistrů Německa, Men o’ Mölkk.

S Men o’ Mölkk jsme se utkali již ve skupině, kde jsme dvakrát prohráli, proto jsme do utkání vstupovali s pokorou. Němci navíc již 2 roky nepoznali přemožitele a jsou několikanásobnými vítězi MČR, MSR, i DMM (Mistrovství Německa). Zápas byl až nečekaně vyrovnaný. V první hře se Němcům nepodařilo zavřít osmičkou a po jejich třetím prohozu jsme se ujali vedení 1:0. V následujících dvou hrách si vítězství pohlídaly týmy s právem prvního hodu a stav tak byl 2:1 pro Opava Mölkky Team. Klíčový okamžik přišel ve čtvrté hře, kdy jsme Men o’ Mölkk měli doslova na lopatě a Dan i Honza měli šanci hru ukončit. Ani jednomu z nich se to však nepovedlo, Němci prokázali svou velikost, dokázali srovnat a vynutit si pátou rozhodující hru, ve které nám již žádnou šanci nenabídli. Po nervydrásajícím souboji jsme tak ani my nedokázali Men o’ Mölkk porazit a z turnaje jsme se poroučeli ve čtvrtfinále.

Nebyl však všem dnům konec, neb i ostatní české týmy svá čtvrtfinále nezvládly a tak jsme pořád byli ve hře o titul mistrů republiky. Nejdříve jsme se v souboji o postup do zápasu o 5.–6. místo utkali s německým týmem GAU1 (Georg-August Universität), který jsme s přehledem zvládli a po výsledku 3:0 jsme postoupili. V zápase o páté místo nás čekal Albi Mölkky Team, loňský mistr ČR a ze zápasu se tak stal přímý souboj o titul mistra republiky. Tým Albi nehrál vůbec špatně, my ale byli povzbuzeni předešlými výsledky a skoro jsme nedělali chyby. I tento zápas jsme tak vyhráli bez ztráty kytičky a stali jsme se mistry republiky ve hře mölkky pro rok 2014.

Na závěr bych chtěl moc poděkovat svým spoluhráčům, všem našim kamarádům, kteří s námi hrají a taky MGO, které nám poskytlo tréninkové prostory na dvoře, čímž vlastně nepřímo obětovalo kvalitu trávníku před školou, a také jednu herní sadu, která nás naučila počítat s nepravidelnými odskoky a záludnostmi hry mölkky.

Za Opava Mölkky Team, František Pavlíček, 10.9.2014