Talentované děti ze ZŠ Englišova objevovaly taje v našich laboratořích!

V pondělí odpoledne 20. října 2014 se 2 skupinky talentovaných dětí ve věku 7–12 let vypravily již po čtvrté pod vedením Mgr. Markéty Valtrové, Mgr. Marie Müllerové, Mgr. Petry Kořistkové a Ing. Juraje Svobody do naší školy, aby se dověděly něco zajímavého z biologie a chemie.

V chemické laboratoři je přivítala Mgr. Zdeňka Hanzliková se svými asistenty z 2.ročníku tříletého chemického semináře, kteří pro ně připravili pokusy na téma Barevná chemie. Jednalo se především o pokusy s přírodními látkami, které se různě zbarvují v kyselém a zásaditém prostředí. Všechny pokusy byly z dostupných chemikálií a surovin, které máme doma a přítomní si domů odnesli laboratorní protokoly, aby pokusy mohli vyzkoušet i doma s rodiči.

V biologické laboratoři pro ně nachystala pozorování buněk pod mikroskopem Mgr. Blažena Gebauerová, která měla velkou výpomoc v praktikantovi Tomáši Fryčovi a asistentech ze 7.A a 2.D, jejichž zásluhou se všechna pozorování vydařila. V lístcích mechu děti objevily chloroplasty, na kterých probíhá fotosyntéza, vzniká cukr a uvolňuje se kyslík, který dýcháme. Ve své dutině ústní našly ploché výstelkové buňky, ve kterých bylo zřetelně vidět jádro.

Zvláštní poděkování za zdar akce patří Ondrovi Pavelkovi ze 7.A, který nejen, že sehnal asistenty, ochotné pracovat ve škole i pozdě odpoledne, ale také asistoval v chemii a pořídil dokonalou fotodokumentaci.

Na závěr se skupina starších dětí ve věku 11 – 12 let vyzkoušela virtuální realitu s použitím stereobrýlí. Pod vedením studentů 5.A třídy a organizátorů projektu se všichni mohli podívat na lidské tělo zevnitř. Viděli uložení vnitřních orgánů, mozkové buňky a také nahlédli do vnitřního prostoru cév. Jak děti ze ZŠ Englišova, tak naši studenti, kteří se o ně starali, odcházeli spokojeni a bohatší o nové zážitky. Přesvědčili se, že i věda může být zábava.