Fyzika je naše doména. Postupujeme do celostátního kola TMF!

Petr Sosna, Pavel Štěpánek, Dan Rychlý, David Wittek a Jan Peiker. Pět fyziků, jedna škola, jeden tým. A jedna soutěž: Turnaj mladých fyziků. Zdá se, že to do sebe docela pěkně zapadá. 15. března 2016 jsme zvítězili se značným bodovým náskokem na půdě Mendelova gymnázia v jednom ze tří českých regionálních kol a postupujeme do celostátního finále!

Turnaj mladých fyziků je logicky především fyzikální soutěží, která každopádně určitým způsobem vybočuje z rámce středoškolských přírodovědných soutěží. Klíčovými slovy propojenými s Turnajem mladých fyziků jsou experiment a vlastní bádání. Celá soutěž, vyžadující dlouhodobou a systematickou práci, spočívá v řešení sedmnácti fyzikálních úloh (tyto jsou oficiálně představeny mezinárodní komisí během letních prázdnin před každým jednotlivým ročníkem soutěže).

Ať už to jsou akustické čočky, vodní víry anebo náhodná čísla, hrajeme si a hrajeme si rádi. Celá soutěž je sice po všech stránkách poměrně náročná, ale zároveň nepřestává být určitým způsobem hrou. Bavíme se, snažíme se vytvářet nové věci, a v duchu hry se pokoušíme být opravdovými vědci.

Poměrně komplikovanou strukturu soutěže asi není potřeba kompletně rozvádět, důležitá je skutečnost, že svá vlastní řešení prezentujeme a zároveň obhajujeme během regionálních či celostátních kol. Soutěž vyžaduje schopnost diskutovat, argumentovat a prezentovat své názory, a jelikož TMF je soutěží de facto analogickou k mezinárodnímu International Young Physicists’ Tournament (IYPT) a zároveň na tuto soutěž nominuje jeden český tým, probíhají jednotlivá kola Turnaje převážně v anglickém jazyce.

V průběhu 15. března proběhla dvě ze tří regionálních kol ročníku 2015/2016 právě na Mendelově gymnáziu. Setkalo se zde šest týmů z různých částí země, tedy třicet soutěžících, a deset vysokoškolských pedagogů v roli porotců. Na lesku celé akci přidala přítomnost několika významných osobností regionu včetně rektora Slezské univerzity Pavla Tuleji.

Ze dvou regionálních kol, které proběhly v Opavě, postupuje do celostátního kola tým Mendelova gymnázia Opava, Gymnázia Valašské Meziříčí a ostravského Gymnázia Olgy Havlové. V celostátní kole, které proběhne počátkem dubna na MGO, se tak utkáme se třemi soupeři, mimo jiné s týmem Gymnázia Christiana Dopplera, které zvítězilo v Praze. Závěrem doplňme, že vítěz celostátního kola získává právo reprezentovat Českou republiku na IYPT 2016 v ruském Jekatěrinburgu.

Za tým TMF Pavel Štěpánek, 2. B