Opět na IYPT! Fyzika nás baví

Studenti Mendelova gymnázia zvítězili na jaře v soutěži Turnaj mladých fyziků, díky čemuž byli nominování pro reprezentaci České republiky na soutěži International Young Physicists’ Tournament (IYPT), patrně největší a nejvýznamnější mezinárodní soutěži svého druhu vůbec. V letošním roce se konala počátkem července v ruském Jekatěrinburgu.

Mezinárodní komise IYPT každým rokem uveřejňuje sedmnáct fyzikálních úloh. Jednou z letošních výzev bylo prozkoumat oscilace cestovního kufru. Něco podobného patrně zaznamenal každý, studenti připravující se na IYPT musí ale takovouto úlohu pojmout co nejvíce komplexně a pokusit se ji maximálně fyzikálně interpretovat. Nutno podotknout, že úlohy nemají jedno jediné správné řešení, je tedy nesmírně důležité být kreativní a vytrvalý, i když se právě nedaří.

Další úlohy se týkaly vodních vírů tvořících se za pádlem, problematiky náhodnosti, akustických čoček apod. Bez ohledu na oblast fyziky, které se jednotlivé úlohy týkají, je třeba teoreticky popsat daný jev, navrhnout a provést důkladné experimenty, poznatky propojit dohromady a zhodnotit. Tímto přístupem se soutěž diametrálně liší od běžných předmětových soutěžích a patrně se mnohem více blíží skutečnému bádání.

Studenti na celém světě pracují v průběhu jednoho roku na těchto náročných úlohách a svá řešení zpracovávají do dvanáctiminutových prezentací. Během samotné soutěže se střetávají s týmy z celého světa a své práce prezentují a obhajují v diskuzi, dále oponují jiným týmům nebo hodnotí práci referentů a oponentů. Jedna etapa soutěže trvá celý půlden, v jedné soutěžní místnosti se setkají zpravidla tři týmy a vystřídají se v rolích referenta, oponenta a recenzenta. Za svá vystoupení získávají body od odborné poroty. Týmy se obvykle účastní pěti soutěžních kol, tzn., potkají se s deseti jinými týmy. Českou republiku reprezentovali Petr Sosna (kapitán), Pavel Štěpánek, Daniel Rychlý, David Wittek a Jan Peiker.

Soutěž provází také doprovodný program, letos se jednalo o návštěvu vojenského muzea „Battle Glory of The Urals“, monumentu na euroasijské hranici, banket v památníku Borise Jelcina nebo speciální sportovní odpoledne. IYPT nabízí prostor pro vznik nových přátelství, večery strávené na studentských kolejích se nesly v duchu nekonečných přátelských debat; navzdory hranicím: jazykovým, kulturním i státním. Tento rozměr soutěže, poznávací, společenský a přátelský, český tým velmi ocenil.

Po několika dnech fyzikálních soubojů za sebou tým Mendelova gymnázia nechal státy jako USA, Kanada nebo domácí Rusko a skončil na vynikajícím 16. místě z 29 zúčastněných států, jednu příčku pod bronzovou medailí. Tým je vděčný všem podporovatelům, nadačnímu fondu NABLA, Slezské Univerzitě v Opavě a Univerzitě Palackého v Olomouci, profesoru Tomáši Opatrnému a především řediteli Mendelova gymnázia Petru Pavlíčkovi, který s humorem a lehkostí sobě vlastní podporuje Turnaj mladých fyziků a všechny studenty gymnázia, kteří jsou ochotni smysluplně nakládat se svým volným časem.

Autor příspěvku: Pavel Štěpánek, 3. B