Víte, že kůra kaštanu a vaječné skořápky světélkují?

O tom, že je to pravda se přesvědčili studenti chemických seminářů, kteří se v pátek 17. 2. zúčastnili exkurze na VŠB v Ostravě – Porubě. Kůra kaštanu obsahuje eskulin a vaječné skořápky porfyrin 9, které jsou příčinou bioluminiscence.

Celodenní exkurze měla velmi zajímavý program. Studenti měli možnost prohlédnout si laboratoře Katedry fyzikální chemie a teorie technologických pochodů, kde konkrétně navštívili laboratoř termické analýzy. Dále viděli laboratoře, kde se na speciálních přístrojích při vysokých teplotách měří viskozita a povrchové napětí kovů. Následovala přednáška o nanotechnologiích a využití nanomateriálů v praxi, kde si rozšířili své znalosti o možnosti využití nanočástic na nátěry fasád proti zarůstání řas, využití nanočástic v lékařství při vnášení aktivních substancí do organismu nebo využití nanomateriálů pro výrobu brzdných destiček. Posledním bodem programu byla luminiscenční show, která zahrnovala bioluminiscenci, chemiluminiscenci i mechanickou luminiscenci, kterou vytvoříte např. třením křemenů o sebe.

Děkujeme paní Ing. Chmelařové za zajištění organizace této akce a budeme se těšit na další akce, exkurze a soutěže na VŠB.

autor příspěvku: Mgr. Zdeňka Hanzliková