Další úspěch opavských debatérů

V pátek 24. února se vydali opavští debatéři na samostatný český turnaj, který se konal v Ostravě, na Gymnáziu Hladnov. Tam proběhlo zahájení turnaje a všechny týmy poté debatovaly na tezi „Zdravotnictví by nemělo být bezplatné“.

Druhý den se debatovalo na již zmíněnou tezi a dvě teze nepřipravené, a to z okruhu náboženství – „Muslimské dívky by měly mít právo nosit šátek ve škole“ a „Církve by měly povinně oddávat homosexuální páry“. K večeru byl poté přichystaný program – ukázková debata ve stylu British parliament, která se od klasického stylu Karla Poppera výrazně liší. Na nepřipravenou tezi „Facebook by se měl zrušit“ debatovali známí, zkušení debatéři/rozhodčí, jejichž řeči překypovaly humorem a skvělými argumenty.

V neděli byla již poslední debata, ve které si jeden tým vybíral tezi ze tří nabízených a druhý volil stranu. Mezi ně také patřila teze „Maturita z matematiky by měla být povinná“, kterou si zvolila většina debatérů. V poledne zbývalo už jen pouze vyhlášení výsledků, které bylo pro klub MGO přímo skvělé. Z 28 týmů se na 3. místě umístil tým Punk. ve složení Martina Wranová, Johana Handlířová a Daniel Rychlý, kteří spolu obvykle nedebatují. Ovšem i ostatní týmy si vedly dobře a umístily se na pěkných místech.

Teď už se týmy připravují na nadcházející turnaj, který se bude konat v Nové Pace a chystají si argumentaci na připravenou plánovou tezi „Státy EU by měly přijmout opatření k lepší integraci muslimů“.

Tímto děkujeme Statutárnímu městu Opava za jeho podporu.

Autorka: Martina Wranová