"Nečiň druhým, co nechceš, aby oni činili tobě,

a ostatní je komentář." To jsou slova rabína, postavy ze hry Slyšení, který jimi shrnul podstatu učení Tóry a která stále jakoby nad námi v průběhu celého představení rezonovala a její smysl se tak dostával ještě více pod kůži.

23. 5. 2017 jsme se studenty 3. B a 3.C zhlédli v ostravském divadle Aréna představení, které nám všem doslova vyrazilo dech. Hra dramaturga divadla Tomáše Vůjtka představuje zrůdnou a zvrácenou osobnost nacistického úředníka, tvůrce konečného řešení židovské otázky, Adolfa Eichmana.

Autor dokázal velmi lehce skloubit historická fakta s osudy prostých lidí, kteří se stali oběťmi nacistické ideologie. Výjimečné herecké výkony, minimalistická scéna, působivá hudba, režijní pojetí – to vše složilo dokonalou mozaiku divadelní hry, která se týká naší minulosti, ale která je také hrou upozorňující a varující, že předsudky, propaganda, lidská malost, převlékání kabátů jsou tu stále a že se bohužel vlastně nic nezměnilo.

Ostravská Komorní scéna Aréna nám tak opět dokázala, že právem získala letos již potřetí prestižní ocenění Divadlo roku.

Autorka příspěvku: Mgr. Hana Nováková Sonnková