Technické muzeum, Anthropos a mrtvoly aneb exkurze do Brna

Jak vypadali naši předkové, jak fungují zákony fyziky a kdo byli Kapucíni?

Vše jsme mohli zjistit ve středu, 6. září 2017. Naše třída 2.C spolu s 2.B a 2.D pod dohledem Mgr. Danuše Černínové, Mgr. Ivany Krystové a Mgr. Jany Prošvicové navštívila v Brně hned několik zajímavých míst.

Nejprve jsme se podívali do Technického muzea, kde jsme shlédli některé stálé expozice, ale především Technickou hernu, která v nás znovu probudila malé děti. Herna nás tedy přiučila některým fyzikálním zákonům zábavnou formou a my nemuseli sedět ve školních lavicích.

Náhled do minulosti nám poskytl Anthropos, pavilon „Člověk a jeho rod“ a my si tak mohli doplnit znalosti z nejstaršího období lidstva. Přestože se v některých ohledech můžeme od neandrtálce lišit, tak víme, že si jsme podobnější více, než si myslíme. Například takový pud sebezáchovy by stejně jako v našich předcích i v nás vyvolal čtyři metry vysoký mamut. Naštěstí pro nás ale poslední mamuti vymřeli v době ledové.

Jako poslední jsme se mohli podívat smrti do očí návštěvou Kapucínské hrobky v centru Brna. V suterénu kapucínského kostela Nalezení sv. Kříže jsou pochováni členové řádu Kapucínů a jejich mecenáši. Asi nejvýznamnějším pohřbeným byl baron František Trenck a jeho prst.

V hrobce jsme také viděli tento zajímavý nápis: „Čím jste Vy, byli jsme i my, čím jsme my, budete i Vy“. Poté už jsme chodili centrem Brna, snažili se nebýt přejetí brněnskou šalinou a ve zdraví jsme se vrátili do Opavy.

Autorka příspěvku: Tereza Plesníková, 2.C