Moravský kras letem světem

K některým věcem přijde člověk trochu jako slepý k houslím. Ani vlastně neví jak. Ale ne vždycky to musí nutně být negativní.

Skupinka tří studentů ze 7. A letos na jaře zabojovala v soutěži Geologické kladívko a podařilo se jí vyhrát poukaz na geoexkurzi do Moravského krasu. Naneštěstí se ovšem v době konání ani jeden z nich nemohl zúčastnit, proto se rozhodli poskytnout příležitost svým spolužákům.

A tak se tedy tři naprosto jiní studenti 7. A v pátek 22. září 2017 vypravili do jedné z našich geologicky nejvýznamnějších oblastí. Ačkoli jsme místní jeskyně viděli skutečně jen z okna autobusu, nebyla výprava vůbec ztracená. Dům přírody Moravského krasu může být pyšný zejména na expozici ve spodní části budovy, kde je krásně shrnuta historie a vývoj podloží i místní flory a fauny. Díky sychravému počasí jsme zvlášť ocenili i krátký film ve 3D o současné podobě lesů a jeskyní v oblasti. Ačkoli program byl pravděpodobně vymyšlen pro někoho o zhruba pět let mladšího, každý si v něm mohl najít něco zajímavého. V nedalekých Rudicích se kupříkladu nachází mlýn, který je upraven jako stálá expozice historie obce, mineralogie, speleologie, železářství, hutnictví a hornictví. Malá nenápadná památka, kterou bychom jinak zcela určitě přehlédli. A v neposlední řadě pískovna Seč. Překrásný koutek světa s mléčně bílým jezírkem uprostřed, s rákosím a perfektně bílým kaolinickým křemenným pískem, jen místy zbarveným dočervena díky přítomnosti železa. Odsud si každý mohl přivést drobný suvenýr, ať už otisk dávnověku vtisknutý v kameni či geodu, útvar z horniny s dutinou okrášlenou krystalky. Nejsem velký lovec, proto jsem ráda, že jsme na to byli tři. Já, abych celou věc jistila z dálky a komentovala, Viktorie Gregrová, aby všechno patřičně dokumentovala, a Jakub Domes, aby vykonával ony snadné, jednoduché činnosti jako je hrabání se kupami kamenů ve snaze najít cosi menšího než pěst dítěte a jejich následné rozbíjení kladivem. Pedagogicky na nás dohlížel Mgr. Tomáš Havlas.

Myslím, že mohu zodpovědně prohlásit, že misi jsme úspěšně splnili a pokud to půjde, rádi si něco podobného zase zopakujeme.

Za všechny zúčastněné

Alexandra Hájková