Maths Beyond Limits

Se začátkem nového školního roku, konkrétně 6. – 17.9., také přišel druhý ročník kempu Maths Beyond Limits (MBL), kterého se zúčastnili dva studenti naší školy (snadno rozpoznatelní díky propagačním mikinám, které je možno na nich příležitostně spatřit). Jedná se o jedinečných jedenáct dní především odborného, ale i jiného programu pro kohokoliv z okolí Evropy s nadšením pro matematiku. Letos se kemp konal, stejně jako loni, v městečku Milówka (Polsko). Oproti minulému ročníku však účastníci i přednášející přijeli z pěti různých států – objevili se tu Češi, Poláci, Slováci, Maďaři a jeden Brit.

Každý všední den na kempu se typicky konají matematické přednášky – bývají v několika blocích, takže pokud člověka nezaujme jedno téma, má na výběr hned z dalších dvou, dále přednášky od účastníků kempu, čas na konzultace s přednášejícími, ranní či dopolední sportování (u nás převládalo především frisbee a fotbal) a večerní aktivity, které jsme si sami účastníci připravili sobě navzájem (setkali jsme se například s večerními aktivitami s názvy workshop improvizace, německý rap, výroba kebabu, workshop zpěvu, úvod do švédské kinematografie a spousta dalších).

Byla to nejen skvělá příležitost poslechnout si spoustu poutavých přednášek a rozšířit své obzory v rámci matematiky, ale také potkat skvělé lidi z jiných zemí s podobnými zájmy, procvičit si angličtinu – taky bylo například zajímavé snažit se domluvit i česko-polsky – a rozhodně zažít kopec zábavy.

Mě konkrétně MBL kemp v mnohém motivoval, ať už skrz skvělé přednášky nebo nadšenou komunitu lidí, která se zde vytvořila. Rozhodně si jej budu ještě dlouho pamatovat a těším se na příští, snad stejně úžasný, ročník.

http://mathsbeyondlimits.eu/

https://www.facebook.com/mathsbeyondlimits/