Kultura

Naši přátelé z Komárna se ani v Opavě neztratí

Máme velikou radost, že jsme mohli oplatit pohostinnost, které se nám dostalo během návštěvy Komárna, při návštěvě Komárňanů v Opavě a na Mendláku. Ve středu večer totiž začala druhá část projektu financovaného z Visegrad Fund V4 Gen Mini-Grants, kterým jsme navázali spolupráci s Gymnáziem Hansa Selyeho s vyučovacím jazykom maďarským Komárno. Třída žáků druhého ročníku čtyřletého studia k nám zavítala s jejich třídní učitelkou Mariannou Kustyánovou a její kolegyní Orsolya Vajányi. Cílem projektu bylo vytvoření série pokusů a vzájemné seznámení mladé generace států V4.

Číst celý příspěvek

Z březnové Hlásky…

V březnovém vydání opavského měsíčníku Hláska se dočtete o naší škole a aktivitách s ní souvisejících vícekrát.

  • Čeká nás v rámci projektu Moderní výzvy lidstva další velmi zajímavé setkání, tentokrát s českým novinářem a publicistou Erikem Taberym, nositelem řady cen. Téma přednášky bude velmi aktuální: Svoboda slova v éře dezinformací a role médií. Více se dočtete zde.
  • O tom, že Mendelův dub u kostela sv. Janů bude mít nového souseda, se dočtete zde.
  • A že už slavíme neuvěřitelných 20 let spolupráce s německým městem Roth si můžete přečíst ve článku Spolupráce s Rothem slaví kulaté výročí.
  • Za připomínku stojí také článek Stezka povede mezi planetami, který připomíná model Sluneční soustavy, který vznikl na Opavsku v roce 2006. U zrodu myšlenky byl tehdy primátor a bývalý ředitel MGO doc. Jan Mrázek a jeho nástupce na pozici ředitele MGO, pan Petr Pavlíček.

Moderní výzvy lidstva – Michael Žantovský o Václavu Havlovi

Na středu 7. prosince přijal pozvání do Moderních výzev Michael Žantovský, bývalý velvyslanec v USA, Velké Británii a Izraeli, poradce a tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla, překladatel, spisovatel a dnes ředitel Knihovny Václava Havla.

Obě auly Slezské univerzity, zaplněné studenty i veřejností, si vyslechly přednášku na téma Václav Havel tady a teď.

Pan Žantovský v první části připomenul zásadní počiny našeho prvního polistopadového prezidenta. Hovořil o napravování vztahů se soudními státy, prvních zahraničních cestách, o myšlence a realizaci založení Visegrádské čtyřky a tom, jak usiloval o vstup naší země do Evropské unie a NATO a jak se toho ještě jako prezident dočkal.

Číst celý příspěvek

Blízká setkání

Blízká setkání s filmy a jejich tvůrci ze Slezské univerzity nabízí našim žákům shlédnutí jak dokumentárních, tak experimentálních a hraných filmů. Filmová projekce proběhne 30.5. v kině Mír a poté proběhne debata s tvůrci moderovaná Mgr. Monikou Horsákovou, vedoucí Ústavu filmové, televizní a rozhlasové tvorby Filozoficko-přírodovědné fakulty Slezské univerzity v Opavě. Zde je program akce.

Napsali o nás – deník.cz

Opavskou stopu slavného genetika připomíná nově zasazený Mendelův strom.Zdroj: https://opavsky.denik.cz/zpravy_region/opavskou-stopu-slavneho-genetika-pripomina-nove-zasazeny-mendeluv-strom-20220504.html