Kultura

Ondrovo bruselské dobrodružství

Nedávno jsme Vás informovali o úspěchu našeho studenta Ondřeje Nábělka, který se stal jedním z deseti výherců simulace jednání zastupitelstva Moravskoslezského kraje a vyhrál zájezd do Bruselu. Právě v sobotu 13.4. se vrátil z této nezapomenutelné cesty, která ho provedla nejen různými evropskými městy, ale i různorodými zážitky a setkáními s lidmi sdílejícími podobné zájmy. A jak se Ondrovo dobrodružství zdařilo? To už nám vylíčí sám:

Číst celý příspěvek

NÁŠ STUDENT NAVŠTÍVÍ EVROPSKÝ PARLAMENT V BRUSELU!

Náš velice aktivní student, Ondřej Nábělek (2.D), se v pátek, 8. března, zúčastnil simulace jednání zastupitelstva Moravskoslezského kraje, kterou organizoval místní spolek Mladých demokratů. Ke konci na 10 nejúspěšnějších čekala výhra v podobě zájezdu do Evropského parlamentu v Bruselu.

Složení zastupitelstva kopírovalo stav mandátů po volbách v roce 2020. Náš student si vyzkoušel jeden z devíti mandátů za Pirátskou stranu, kterou si předem vybral. Před začátkem samotné simulace byl prostor pro diskuzi s bývalým hejtmanem prof. Ing. Ivo Vondrákem, CSc. a zastupitelem za piráty JUDr. Ondřejem Ručkou.

Číst celý příspěvek

Druháci si připomněli „Suchý únor“

Pátek 9. února měl být klasickým školním dnem, dokud nám ho neozvláštnila beseda s Petrem Harazinem. Věděli jsme, že se bude jednat o téma alkoholismu prezentované „nějakým muzikantem z Havířova“. Ale troufám si říct, že nikdo nečekal, že Petr Harazin je frontman známé české kapely Nebe (pokud jej samozřejmě podle jména neznal…). Povyprávěl nám o své vlastní zkušenosti s pitím a o tom, jak strávil tři měsíce v opavské ústavní léčbě. Myslím, že dříve si nikdo z nás neuměl představit, jak to v takové léčebně probíhá…Třeba to, jak moc přísný režim tam panuje, a že i za malinký přestupek – stačí si ustlat o minutu později, než je nařízeno – přijde trest v podobě křížku. Za několik těchto křížků je vyhazov z léčebny…

Číst celý příspěvek

Třída 2.D se vánočně ladila v Domě umění

„Dům umění a kostel sv. Václava v Opavě ovládne kouzelný svět fantazie.“ Když se k nám tato zpráva donesla, okamžitě jsme využili možnost výstavu navštívit. Návštěva nás obohatila nejen z pohledu fyziky, ale také jsme mohli obdivovat ruční práce a vánočně se naladit. Zahráli jsme si šachy, loutkové divadlo a plní dojmů se vrátili do školy. Že jste tam ještě nebyli? Neváhejte a běžte, návštěvu výstavy naše třída rozhodně doporučuje.

2.D Anna Kubná

Nové pohledy

„NOVÝ POHLED“ Tak znělo jedno z témat výtvarných úkolů studentů 1.B, 1.D a 2.B během distančního vzdělávání. Žáci se měli podívat na obyčejné ovoce či zeleninu novýma očima a detailně zachytit strukturu zvoleného námětu. Zdánlivě obyčejné se rázem stalo nekonečnou inspirací, která mnohdy vedla až k abstrakci.
Někteří studenti se zhostili úkolu přímo mistrovsky, posuďte sami a posuňte existenci díla dál novým pohledem…

Mgr. Miroslava Honová